Curajul de a fi tu însuți - Cum să demascăm mecanismele de apărare în viața cotidiană

12 curajul marePărintele Joël Pralong ne propune în cartea „Curajul de a fi tu însuți - Cum să demascăm mecanismele de apărare în viața cotidiană” să reflectăm asupra mecanismelor noastre de apărare. Relațiile noastre cu ceilalți sunt deseori condiționate, iar uneori chiar compromise, de mecanisme de apărare. Acestea sunt în mare parte inconștiente și, prin urmare, involuntare, intervin spontan. Le folosim pentru a ne proteja de emoții sau gânduri care generează anxietate, ne apără de o realitate prea dureroasă. Când mecanismele de apărare interacționează în mod liber, fără știrea voinței noastre și fără legătură cu rațiunea, acestea pot să se întoarcă împotriva noastră și să îi rănească pe cei din jurul nostru.
Autorul subliniază că nu trebuie nici să disprețuim mecanismele de apărare, și nici să le subestimăm, ci să fim cât mai mult conștienți de ele pentru a nu deveni obiectul manevrelor lor. Scopul cărții este de a da un nume acestor reacții defensive care se întâlnesc, în general, la toată lumea, de a le înțelege și de a le analiza.
Sunt luate în considerație paisprezece mecanisme de apărare, fiecare dintre ele fiind personificat de un tip psihologic. Astfel, vom întâlni, de exemplu, micul șef, ciobănescul german, Calimero, cărora le corespunde negarea, agresivitatea, victima eternă.
Părintele Joël ne propune „piste practice” pentru a contrasta aceste mecanisme inconștiente prin strategii de apărare conștiente. Pentru fiecare mecanism de apărare autorul sugerează un exercițiul personal realizat în 4 etape: descrierea mecanismului de apărare însoțită de exemple concrete, observarea comportamentului ce derivă din acesta cu ajutorul unor întrebări, meditarea Cuvântul lui Dumnezeu, practicarea celor 4 virtuți cardinale (prudența, dreptatea, tăria, cumpătarea) care se inserează în lupta spirituală.
Noutatea acestei cărți, spune autorul, „stă în faptul că am comparat aceste mecanisme cu virtuți morale inteligente care contrazic ideea: «Oricum, sunt făcut așa, nu pot face nimic»”. Aceste virtuți „introduc un nou dinamism în voința noastră de a trăi, de a acționa și de a intra în relație cu ceilalți, indiferent de barierele psihologice. Ție îți revine alegerea: suporți sau acționezi. Eu ți-am propus câteva instrumente, câteva pârghii de acțiune”.
„Dacă citind această carte vei recunoaște la tine unul sau mai multe mecanisme de apărare, poți sta liniștit: nu ești nici bolnav, nici nu te afli în imposibilitatea de a avea relații. Ești pur și simplu o persoană care a detectat strategii, cea mai mare parte dintre ele inconștiente, pentru a se proteja și a intra în contact cu ceilalți, evitând de a te răni și încercând să ofensezi cât mai puțin posibil. Această carte îți va permite să pui degetul pe rana acelor «mici soldați» care te manipulează fără știrea ta, care uneori otrăvesc viața ta și a altora... Depinde de tine să fii liderul armatei tale!”. A încerca să demascăm mecanismele de apărare înseamnă a avea curajul de a fi noi înșine.

 

PENTRU PROCURAREA CĂRȚII:
Librăria PAULINE online:
Curajul de a fi tu însuți - Cum să demascăm mecanismele de apărare în viața cotidiană

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
0787 756 870; 021 312 3551