A da un sens eșecurilor

esecuri

Eșecurile ne învață mult mai multe despre noi înșine decât succesele noastre. Nu numai că ne țin în smerenie, dar dezvăluie în noi forțe nebănuite, prin care ne depășim pe noi înșine, și resurse spirituale care ne reconectează la viață și la sensul ei.

Aceasta este experiența doctorului Viktor Frankl care, în inima infernului de la Auschwitz, rezistă în fața morții datorită familiei care îl așteaptă și a unui proiect spiritual pe care vrea cu orice preț să-l realizeze. Când va fi eliberat, va pune bazele logoterapiei, pentru a-l ajuta pe pacient să descopere ceva superior suferinței sale și să lupte pentru a se vindeca.

Urmând aceeași linie, sfânta Tereza de Lisieux descoperă „Calea cea mică” a încrederii și a iubirii față de Providența divină, capabilă să o ridice la Dumnezeu și să facă din suferința ei o jertfă de iubire.

Prin intermediul învățăturilor acestor două personalități, cartea își propune să evidențieze legătura dintre psihologia modernă și spiritualitate, două domenii complementare și indispensabile în prezent.

 

PENTRU PROCURAREA CĂRȚII:

Librăria PAULINE online:
 

Librăria PAULINE București:
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
0787 756 870; 021 312 3551

Noutate editorială: STOP FRICII

stop fricii

Cartea STOP FRICII - Manual de autovindecare adună reflecții și propuneri pentru un parcurs interior, cu scopul de a spune stop fricii și de a crește în bucuria de a trăi.

Autorii Gianni Bassi și Rossana Zamburlin pleacă de la premisa că în diversele situații pe care le trăim există o constantă, fără de care nu se poate stabili ecuația fericirii: substanțiala absență a fricii, sau, mai bine zis, capacitatea de a înfrunta și de a rezolva fricile, conflictele și traumele care perturbă capacitatea de a iubi, de a lucra și de a avea relații sociale și spirituale.

În prefață, Enrico Parolari, preot și psihoterapeut, ne prezintă structura cărții: „Primele trei capitole tratează într-o viziune psiho-dinamică dialectica dintre frică și dorința de fericire: este o polaritate care se stimulează și se îmbogățește reciproc, în tensiunea creaturală între dorință și limite și care solicită un drum de integrare afectivă [...]. Din capitolul al patrulea până în al optulea, autorii propun diferite forme de lucru cu sinele și în relația de cuplu, cum ar fi rezoluții, meditații, reguli practice, exerciții de relaționare.”

Această carte este dedicată celor care doresc să o ia de la capăt în diferite situații dificile sau să redescopere iubirea, celor care însoțesc persoane single sau cupluri pe drumul lor și celor care au descoperit oportunitatea de a merge împreună cu alte cupluri pentru a aborda problematicile familiale.

Așadar, stop fricii pentru a crește bucuria de a trăi. Pentru că fericirea nu este doar un scop, ci și o cale pe care o parcurgem zi de zi.

 

PENTRU PROCURAREA CĂRȚII:

Librăria PAULINE online:
 

Librăria PAULINE București:
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
0787 756 870; 021 312 3551

Dumnezeu este mai frumos decât diavolul - Testament spiritual

 

13 amorthDupă 60 de ani de viață preoțească și 25 de ani de activitate ca exorcist, pr. Amorth ne încredințează acest testament uman și spiritual despre care spune: „Este bine, drept și de folos să vestim într-o carte cum Domnul nostru este în mod absolut mai frumos și mai atrăgător decât diavolul. Cărțile pe care le-am publicat până acum au fost, mai degrabă, «descrieri» ale diavolului, ale fenomenelor oculte, ale posesiilor demonice, ale exorcismului și altele de același fel. În aceste pagini, îl pun în prim plan, pe bună dreptate, pe Domnul nostru, astfel încât să atragă la sine pentru a ne detașa de rău”.
În ceea ce îl privește direct pe diavol, în lucrarea de față, autorul s-a referit, cu precădere, la slujirea sa și la cărțile pe care le-a scris, extrăgând esențialul.
Pe lângă discuțiile despre Dumnezeu și diavol, mai sunt abordate și alte teme, dintre care amintim: binele și răul, diversele religii, Sfânta Scriptură, poruncile, rugăciunea, ispitirile lui Isus, relația tată-fiu, iubirea dușmanilor. De asemenea, aduce în atenție și situații de o mare actualitate, precum puterea mass-mediei sau a masoneriei.
Conținutul acestui interviu a fost redactat de părintele Angelo, iar apoi revăzut, integrat și aprobat în forma sa finală de pr. Amorth. Iată motivul pentru care cartea îl are ca autor pe pr. Amorth, putând fi considerată Testamentul său spiritual.

În continuare putem citi câteva dintre ideile pe care părintele Amorth ni le împărtășește în această carte.

Autorul spune că trebuie recuperată relația cu Dumnezeu căruia fundamentalismul religios al timpului nostru „îi face un mare deserviciu, întunecându-i chipul binevoitor și tolerant, matern și patern”.
Exorcistul crede că multe persoane considerate „posedate”, în realitate, „sunt cu sufletul atât de sfâșiat pentru că fac referință doar la legea lui Dumnezeu, fără a-i fi gustat iubirea”. Pr. Amorth îi invită pe aceștia „să descopere în ei înșiși, identitatea, demnitatea și sacralitatea fiilor lui Dumnezeu”.
Cele două antidoturi sugerate în carte pentru „a ne întări împotriva demonului sunt credința adevărată și rugăciunea”. Atât exorcistul cât și cel botezat sunt în siguranță în măsura în care sunt conștienți că sunt iubiți de Dumnezeu, că sunt apărați de sfânta Fecioară Maria, de îngeri și de sfinți: într-un cuvânt, sunt de partea Celui Mai Tare, Celui Mai Atrăgător.
Secretul prin care îl putem îndepărta pe diavol de noi constă în „a ne lăsa atrași de bunătatea și de frumusețea care emană din bine și din Dumnezeu”.
Domnul, conclude pr. Amorth, le dă atât exorciștilor cât și celor botezați „tot harul spre a-l putea înfrunta și birui pe diavol. La amenințările sale fiecare poate răspunde: «Sunt sub acoperământul Maicii Domnului; ce îmi poate face? Îl am de partea mea pe arhanghelul Mihail! Să încerce numai să lupte cu el. Îl am pe îngerul meu păzitor care veghează ca niciun rău să nu mă atingă; tu nu-mi poți face nimic»”.

 

PENTRU PROCURAREA CĂRȚII:
Librăria PAULINE online:
Dumnezeu este mai frumos decât diavolul - Testament spiritual

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
0787 756 870; 021 312 3551

Curajul de a fi tu însuți - Cum să demascăm mecanismele de apărare în viața cotidiană

12 curajul marePărintele Joël Pralong ne propune în cartea „Curajul de a fi tu însuți - Cum să demascăm mecanismele de apărare în viața cotidiană” să reflectăm asupra mecanismelor noastre de apărare. Relațiile noastre cu ceilalți sunt deseori condiționate, iar uneori chiar compromise, de mecanisme de apărare. Acestea sunt în mare parte inconștiente și, prin urmare, involuntare, intervin spontan. Le folosim pentru a ne proteja de emoții sau gânduri care generează anxietate, ne apără de o realitate prea dureroasă. Când mecanismele de apărare interacționează în mod liber, fără știrea voinței noastre și fără legătură cu rațiunea, acestea pot să se întoarcă împotriva noastră și să îi rănească pe cei din jurul nostru.
Autorul subliniază că nu trebuie nici să disprețuim mecanismele de apărare, și nici să le subestimăm, ci să fim cât mai mult conștienți de ele pentru a nu deveni obiectul manevrelor lor. Scopul cărții este de a da un nume acestor reacții defensive care se întâlnesc, în general, la toată lumea, de a le înțelege și de a le analiza.
Sunt luate în considerație paisprezece mecanisme de apărare, fiecare dintre ele fiind personificat de un tip psihologic. Astfel, vom întâlni, de exemplu, micul șef, ciobănescul german, Calimero, cărora le corespunde negarea, agresivitatea, victima eternă.
Părintele Joël ne propune „piste practice” pentru a contrasta aceste mecanisme inconștiente prin strategii de apărare conștiente. Pentru fiecare mecanism de apărare autorul sugerează un exercițiul personal realizat în 4 etape: descrierea mecanismului de apărare însoțită de exemple concrete, observarea comportamentului ce derivă din acesta cu ajutorul unor întrebări, meditarea Cuvântul lui Dumnezeu, practicarea celor 4 virtuți cardinale (prudența, dreptatea, tăria, cumpătarea) care se inserează în lupta spirituală.
Noutatea acestei cărți, spune autorul, „stă în faptul că am comparat aceste mecanisme cu virtuți morale inteligente care contrazic ideea: «Oricum, sunt făcut așa, nu pot face nimic»”. Aceste virtuți „introduc un nou dinamism în voința noastră de a trăi, de a acționa și de a intra în relație cu ceilalți, indiferent de barierele psihologice. Ție îți revine alegerea: suporți sau acționezi. Eu ți-am propus câteva instrumente, câteva pârghii de acțiune”.
„Dacă citind această carte vei recunoaște la tine unul sau mai multe mecanisme de apărare, poți sta liniștit: nu ești nici bolnav, nici nu te afli în imposibilitatea de a avea relații. Ești pur și simplu o persoană care a detectat strategii, cea mai mare parte dintre ele inconștiente, pentru a se proteja și a intra în contact cu ceilalți, evitând de a te răni și încercând să ofensezi cât mai puțin posibil. Această carte îți va permite să pui degetul pe rana acelor «mici soldați» care te manipulează fără știrea ta, care uneori otrăvesc viața ta și a altora... Depinde de tine să fii liderul armatei tale!”. A încerca să demascăm mecanismele de apărare înseamnă a avea curajul de a fi noi înșine.

 

PENTRU PROCURAREA CĂRȚII:
Librăria PAULINE online:
Curajul de a fi tu însuți - Cum să demascăm mecanismele de apărare în viața cotidiană

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
0787 756 870; 021 312 3551